Wednesday, 28 October 2009

Taekwondo masih punya peluang ke Vientiane

ATLIT taekwondo diharap dapat meneruskan latihan persediaan ke Sukan Sea kerana belum ada sebarang keputusan rasmi yang menafikan pemergian mereka ke temasya dwitahunan itu, kata Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Datuk Sieh Kok Chi.

"Semua persediaan untuk atlit sudah dibuat termasuk pendaftaran nama mereka untuk ke kejohanan itu dan kami tidak menerima sebarang keputusan rasmi yang menidakkan pemergian mereka," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Zolkples Embong turut menegaskan, andai taekwondo digugurkan, sudah pasti negara kehilangan dua pingat emas lagi selepas Laos menggugurkan banyak acara yang menjadi lubuk emas negara.

"Kami berharap segala permasalahan dalam taekwondo dapat diselesaikan segera kerana ia membabitkan kepentingan negara dan pembangunan sukan ini," katanya ketika diminta mengulas kenyataan peribadi Presiden MOM, Tan Sri Tunku Imran Tuanku Ja'afar.

Sabtu lalu, Tunku Imran, dipetik sebagai berkata, atlit taekwondo mungkin tidak dibenarkan ke Laos kerana persatuan gagal menyelesaikan kemelut dalaman mereka berkaitan.

No comments: